Продължете към съдържанието

Двама горски загинаха в пожар в Благоевградско, къщи горяха в Старосел

Двама горски стражари са загинали при гасене на пожар край санданското село Петрово, а друг техен колега е с тежки изгаряния, съобщи Областната дирекция на МВР в Благоевград, цитирана от БТА.

Сигнал за горски пожар край Петрово е подаден минути след полунощ. Огънят е обхванала около двадесет декара широколистна гора. Пожарът, който са гасили от низов, бързо става върхов и служителите не са успели да избягат. Предполага се, че са се задушили, добавя БНТ.

Низовият пожар е най-често срещаната ситуация, в която горят материали по повърхността като стари листа, треви, паднали сухи клони и т.н. Върхов пожар се получава, когато пламъците преминат по короните на дърветата и развитието му е много по-интензивно, непредсказуемо и може да е независимо от това дали гори нещо на земята.

Пожар, избухнал край хисарското село Старосел, е засегнал щест къщи, информира БТА. Обитателите им са евакуирани, няма пострадали,. На мястото са изпратени много екипи, пожарни коли и техника от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РД ПБЗН/ от Пловдив, Карлово, Хисаря, Стрелча, Казанлък и др. В гасенето участва вертолет „Кугар“ от 24-а авиационна база Крумово, служители на горското стопанство от „Южно Централно държавно предприятие“, доброволци и хора от селото.

Служебният премиер Стефан Янев свика тази вечер извънредна среща по повод бедствената
ситуация вследствие от пожарите в страната, необходимостта от спешни действия за нейното овладяване и незабавни мерки за предотвратяване на трагични инциденти. Пред медиите той изрази съболезнования на близките на загиналите край село Петрово. Янев призова да не допускаме случайни пожари и там, където видим пожар, да сигнализираме. Температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари, отбеляза премиерът. Той призова областните и общинските власти да оптимизират работата си и подобрят превенцията за защита от пожари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *