Продължете към съдържанието

МЕТЕОПРОГНОЗА за 12.01.2021г.

НИМХ-МОН:

През нощта облачността ще е значителна. На много места ще продължи да вали – в западните и централните части на Дунавската равнина предимно сняг, а в останалите райони дъжд; значителни по количество ще са в югоизточните райони. Утре валежите ще отслабват, в Западна България ще спрат и облачността там ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток, който до вечерта ще се ориентира от северозапад. С него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за заледявания, в сутрешните часове на отделни места в западните райони и поледици. Температурите ще се понижават, но все още ще са положителни. В повечето райони минималните ще са от 0° до 5°, максималните – между 1° и 6°, по-високи ще останат в източните райони.

В планините ще е облачно, мъгливо и със снеговалежи. След обяд в масивите от Западна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно, с по-значителни валежи в южните райони. Ще духа умерен вятър от север-североизток и до вечерта ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 8°-10°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

За 12.01.2021 г. НИМХ-МОН обявява предупреждение от втора степен (оранжев код) за значителни валежи от дъжд със сумарни количества – между 35 и 65 л/кв.м  за 6 области от страна – Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас и първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд със сумарни количества – между 20 и 35 л/кв.мв 7 области – Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора, В. Търново, Търговище, Шумен и Варна. За други 9 области от страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София-град, София-област и Перник  е обявена първа степен (жълт код) за заледявания и поледици.

Карта от meteoalarm.eu за 12.01.2021 г.:

Карта на прогнозните количества за 24-часов валеж за 12.01.2021 г.:

Карта на прогнозната снежна покривка за 12.01.2021 г.:

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 12.01.2021 г.:

Явления: на много места валежи от дъжд, в Северна България, високите полета и планинските райони на Западна България валежите ще са от сняг. Ще се образува нова снежна покривка. Опасност от поледици и заледявания. В юг-югоизточните райони ще се развиват купесто-дъждовни ядра, от които валежите там ще са по-интензивни, значителни по количество и на места придружени от гръмотевици.

Kоличество на валежа: 10-20 л./кв.м, в югоизточните райони до 30-50 л./кв.м, а в крайните югоизточни гранични райони до 70 л./кв.м; в Северна България и планинските райони 2-7 см нова снежна покривка.

Вятър: от северозапад-север-североизток 3-6 м/с; в югоизточните райони 6-9 м/с, с пориви до 12-15 м/с.

Минимални температури: между 0 и 5 градуса.

Максимални температури: между 3 и 8 градуса.

Хидрологична прогноза

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ:

Дунавски басейн: Днес (11.01) и утре нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Поради очакваните значителни валежи, високата почвена влажност и високите нива на реките, значителни повишения на речните нива се очакват във водосборите на реките Ерма, Нишава и Искър. На 13 и 14.01 речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

Моделът за водосбора на р. Огоста прогнозира: Прогнозираните водни количества на 12, 13 и 14.01.2021 г. ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес (11.01) и през следващите три дни речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 12, 13 и 14.01.2021 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (11.01) и утре нивата на наблюдаваните реки във водосбора ще се повишават, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. На 13 и 14.01 речните нива във водосбора ще се понижават, повишения ще има в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат около и под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра: Прогнозираните водни количества на 11, 12 и 13.01.2021 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (11.01) и утре, в резултат на валежи ще се повишават речните нива в целия водосбор. На 13 и 14.01.2021 г. реките във водосбора ще се оттичат, повишения ще има в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом: Прогнозираното водно количество във водосбора на р. Черни Лом на 12, 13, 14, 15 и 16.01.2021 г. ще бъде под средномногогодишната стойност. Днес (11.01) и през следващите 3 дни, в резултат на валежи, речните нива във водосбора ще се повишават. Водното количество ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес (11.01) и утре нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи. Значителни ще са повишенията на речните нива на 11.01 във водосборите на реките Провадийска, Камчия, Севернобургаските реки, а на 12.01 във водосборите на реките южно от гр. Бургас. На 13 и 14.01 речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва:

През деня на 11.01.2021 г.  във водосборите на:

 • р. Камчия (р. Балабандере, р. Казандере, р. Голяма река);
 • р. Фандъклийска (по основната река);
 • р. Панаирдере (по основната река);
 • р. Двойница (р. Комлудере и  по основната река);

През нощта срещу 12.01.2021 г. във водосборите на:

 • р. Велека (по основната река);
 • р. Резовска (по основната река).

Източнобеломорски басейн: Днес (11.01) и през следващите 3 дни нивата на наблюдаваните реки ще се повишават в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Поради очакваните значителни валежи, високата почвена влажност и високите нива на реките, в периода 11-13.01.2021 г. повишенията на речните нива в целия басейн ще са значителни, като в средното и долното течение на р. Марица има опасност от разливи в ниските части около реката. От 13.01 речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане ще има значителни повишения в средните и в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва:

През деня на 11.01.2021 г. във водосборите на:

 • р. Тунджа (р. Сигмен, р. Синаповска, р. Манастирска);
 • р. Марица (р. Азмака, р. Хремщица, р. Аландере, р. Чепинска, р. Фотенска, р. Гашня, р. Равногорска, р. Звездица, р. Стара (Пещерска), по основната река);
 • р. Арда (р. Есенишка, по основната река).

През нощта срещу 12.01.2021 г. и в сутрешните часове на 12.01.2021 г. във водосборите на:

 • р. Тунджа (р. Поповска, р. Ахлатлийска, р. Кушудере, р. Балаклия, р. Араплийска, р. Куруджадере, р. Боялъшка, по основната река);
 • р. Марица (р. Юговска, р. Джурковска, р. Девинска, р. Катранджи, р. Фотенска, р. Гашня, р. Широколъшка, р. Читакдере, р. Чаирдере, р. Триградска, р. Голяма, р. Въча, р. Равногорска, р. Звездица, р. Стара (Пещерска), р. Бисерска, р. Лозенска, по основната река, р. Лефченска, р. Луда река, р. Ченгенедере, р. Каламица);
 • р. Арда (р. Бюйюкдере, р. Кьошдере, р. Върбица, р. Дюшундере, р. Кесибир, р. Крумовица, р. Есенишка, по основната река);
 • р. Атеринска (по основната река);
 • р. Луда река (р. Хамбардере, р. Юруклерска, р. Бяла);
 • р. Карабашка (по основната река).

     Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира: Водното ниво на р. Марица при гр. Пловдив ще надвиши жълтия праг на предупреждение през нощта на 11 срещу 12.01.2021 г.

Водното ниво на р. Марица при гр. Първомай ще надвиши жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 12.01.2021 г.Водното ниво на р. Сазлийка при гр. Гълъбово ще премине жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 12.01.2021 г.

Водното ниво на р. Марица при гр. Харманли ще надвиши жълтия праг на предупреждение в следобедните часове на 12.01.2021 г.

Водното ниво на р. Марица при гр. Свиленград ще премине жълтия праг през нощта на 12 срещу 13.01.2021 г. и ще надвиши оранжевия праг на предупреждение във вечерните часове на 13.01.2021 г.


Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:

 • Водното количество на р. Бяла река при гр. Смолян ще достигне жълтия праг на предупреждение в сутрешните часове на 12.01.2021 г.
 • Водното количество на р. Маданска при гр. Мадан ще достигне жълтия праг на предупреждение на в сутрешните часове на 12.01.2021 г. и в сутрешните часове на 13.01.2021 г.

Западнобеломорски басейн: Днес (11.01) нивата на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. От утре речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане ще има значителни повишения в средните и в долните течения на основните реки.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва:

През деня на 11.01.2021 г. във водосборите на:

 • р. Струма (р. Сушичка, р. Потока, по основната река);
 • р. Места (р. Бяла, р. Исток).

Вечерта на 11.01.2021 г. и през нощта срещу 12.01.2021 г. във водосборите на:

 • р. Доспат (р. Караджадере, р. Осиковска).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *