Продължете към съдържанието

МЕТЕОПРОГНОЗА за 25.01.2021 г.

НИМХ-МОН:

През нощта южният вятър ще се усили и ще е умерен, главно в Източна България и северно от планините и силен. Ще бъде облачно, в западните и планинските райони с валежи от дъжд. Утре преди обяд валежи от дъжд ще има и в останалата част от страната, но след обяд ще спират, най-късно в източните райони. Облачността бързо, но само временно, ще намалее. Ще е все още сравнително топло, преобладаващите минимални температури ще са между 4° и 9°, максимални – между 8° и 13°. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават.

В планините до обяд ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, над около 1500 метра – от сняг. Около обяд от запад валежите ще спрат, облачността бързо, но за кратко ще намалее. Преди обяд ще духа силен до бурен вятър с южна компонента, след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. След обяд ще има и валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Вятърът ще е предимно силен от юг, след обяд за кратко ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. Максималните температури на въздуха ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 25.01.2021 г.:

Карта от meteoalarm.eu за 25.01.2021 г.:

Карта на прогнозните количества за 24-часов валеж за 25.01.2021 г.:

Карта на прогнозната снежна покривка за 25.01.2021 г.:

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 25.01.2021 г.:

Явления: сутринта на много места, главно над западните райони, а около и след пладне и над централните и източните райони от страната ще има валежи от дъжд, над 1400-1600 метра надморска височина дъждът ще преминава с сняг. Опасност от заледявания и поледици. 

Kоличество на валежа: 5-10 л/кв.м, в крайните югозападни райони до 10-15 л/кв.м и до 5-10 см нова снежна покривка.

Вятър: от юг-югозапад, 5-8 м/с; в източните райони и на север от планините 6-9 м/с с пориви до 12-15 м/с, а по планинските била с пориви около и над 20 м/с; след пладне вятърът ще се преориентира от запад-северозапад, 5-8 м/с, с пориви до 12 м/с, в Дунавската равнина, Горнотракийската низина, източните райони и по планинските била, 6-9 м/с, с пориви до 15 м/с.

Минимални температури: между 3 и 8 градуса.

Максимални температури: между 7 и 12 градуса.

Хидрологична прогноза

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ:

Дунавски басейн: Днес (24.01) речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като вследствие на снеготопене ще има краткотрайни незначителни повишения на речните нива в басейна. В периода 25-26.01, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене ще има повишения на водните нива на реките в целия басейн. На 27.01 речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Огоста прогнозира: Прогнозираните водни количества на 25, 26 и 27.01.2021 г. ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес (24.01) и през следващите два дни, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене ще има повишения на речните нива, главно в средните и долните части на водосбора. На 27.01 речните нива ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 25, 26 и 27.01.2021г. ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес (24.01) и през следващите три дни речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения, като днес и утре вследствие на валежи комбинирани със снеготопене ще има краткотрайни повишения на речните нива, главно в горните и средните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра: Прогнозираните водни количества на 25, 26 и 27.01.2021 г. ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес (24.01) и през следващите два дни, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене ще има повишения на водните нива на реките в целия водосбор. На 27.01 речните нива ще останат без съществени изменения или ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом: Прогнозираните водни количества във водосбора на р. Черни Лом на 25, 26, 27, 28 и 29.01.2021 г. ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес (24.01) речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 25-27.01, в резултат на валежи ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес (24.01) и утре през деня речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В следобедните и вечерни часове на 25 и 26.01 в резултат на валежи ще има повишения на водните нива на реките от басейна, като по-съществени ще бъдат повишенията на 26.01 във водосборите на Южночерноморските реки. На 27.01 речните нива ще останат без съществени изменения.

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения в следобедните и вечерни часове на 26.01.2021 г. във водосбора на р. Резовска.

Източнобеломорски басейн: Днес (24.01) речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 25 и 26 в резултат на валежи повишения ще имам в реките басейна, като по-съществени ще са те във водосбора на р. Тунджа. 27.01 речните нива ще останат без съществени изменения или ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

  Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира:

  • Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:

  • Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес (24.01) речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като вследствие на снеготопене в следобедните часове ще има краткотрайни и незначителни повишения на речните нива. От вечерните часове днес и през следващите два дни, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене ще има повишения на водните нива на реките от басейна. Съществени ще бъдат повишенията през нощта на 24 срещу 25.01, в долното течение на р. Места (в района на Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча) и във водосбора на р. Струма (в района на Радомир, Кюстендил, Невестино, Бобошево, Кочериново, Благоевград, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич). На 26 и 27.01 речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения през нощта на 24 срещу 25.01.2021 г. и сутринта на 25.01.2021 г. във водосбора на р. Струма (р. Сушичка, р. Цапаревска) и във водосбора на р. Места (р. Канина и по основната река).

За 25.01.2021 г. НИМХ-МОН обявява предупреждение от първа степен (жълт код) за силен вятър с пориви до 25 м/с в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *