Продължете към съдържанието

Първите близо 10 хил. ваксини срещу COVID-19 пристигнаха в България

Първите 9750 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България рано сутринта в събота. Те са достатъчни за близо 5000 души, тъй като ваксината се поставя два пъти в интервал от 21 дни. Имунизацията започва в неделя, като първите градове, където ще се случи това, са София, Пловдив и Бургас. Ваксини ще бъдат поставени първо на медицински лица на първа линия, като здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще е първият ваксиниран българин.

Ваксините в момента се намират във фризера в сградата на „Бул Био“, откъдето ще бъдат разпределяни по региони. В началото на следващата седмица те ще бъдат доставени също във Враца и Велико Търново. Заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, които са насочени както към лекари, така и към пациенти, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По думите на здравния министър броят на желаещите да се ваксинират нараства, като все повече лекари и сестри искат да се включат в първата фаза. „Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат – 70% ваксинирани българи“, каза Ангелов.

Самата имунизация срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Допълнителни пратки от ваксините се очакват през януари, когато броят им трябва да достигне 62 500 дози.

Междувременно данните от Единния информационен портал показват, че 12.4% от направените тестове за коронавирус през последното денонощие у нас са положителни. Новите случаи са 257 от направени общо 2072 PCR и антигенни теста. Починалите за изминалото денонощие са 50, а излекувани са 1186 души. В болници остават 5 580 пациенти, включително 512 в интензивни отделения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *