Продължете към съдържанието

22 кораба са се струпали край Белене заради ниско ниво на река Дунав

Ниското ниво на река Дунав затруднява корабоплаването в българския участък, като голям брой плавателни съдове изчакват в района на Белене, съобщи директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ капитан Иван Жеков.

При Белене, където в участък от около 15 километра са се струпали 22 самоходни кораба и тласкачи, както и 50 секции, минималната дълбочина на газене е 1,80 метра. По тази причина капитаните на кораби трябва или да изчакат по-добри навигационни условия, или да претоварват част от стоката, за да облекчат плавателните съдове и така с по-малко газене да преминат, обясни кап. Жеков. По това време на годината товарите са насипни и тежки, което създава проблем при плаването в ниски води.

Задръстването около Белене затруднява преминаването и на круизните кораби. По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото при Русе днес е 22 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то да се покачи, но само с два сантиметра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *