Продължете към съдържанието

Авария спря Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Форуми Радиационни аварии Авария спря Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • #1892
  Пламен Петров
  Участник

  Авария е спряла работата на Пети блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на Комисията по енергетика в парламента.

  Той заяви, че информацията, която има, е от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“.

  В 1:17 ч при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена, обясни Аталай. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото, категоричен е депутатът.

  Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от енергийната система минути след 1 часа тази нощ. Причината е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка, съобщиха от атомната централа. В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, което се планира да стане до края на деня.

  България има два работещи 1000-мегаватови реактора в единствената си атомна електроцентрала. Тя затвори първите четири реактора заради влизането си в ЕС, с което се отказа от половината си ядрени мощности. Тази седмица правителството реши да проучи изграждането на седми реактор, за който ще бъде използвано оборудване, купено за неизградената АЕЦ „Белене“.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.