Продължете към съдържанието

Бедствено положение в Община „Родопи“

Форуми Други бедствени ситуации Бедствено положение в Община „Родопи“

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • #2062
  Милена Илиева
  Участник

  МАНГАН ВЪВ ВОДАТА: Пловдивско село обяви бедствено положение
  Проблемът съществува от години
  Обявиха бедствено положение в Брестовица заради манган в питейната вода. При допустимо количество от 50 милиграма на литър, стойностите са достигнали 1000 милиграма на литър.

  Семейството на Емануела Караманова преди година се заселило в селото заради чистия въздух и чистата вода, но разочарованието не закъсняло.

  „Понякога тече тъмнокафява, почти черна вода. Друг път е жълта. Практически е отровна”, каза жената.

  В Брестовица са гневни, че плащат всеки месец за некачествена вода. „Водата струва 1,50 лв. за кубик. Небоходимо е много време, докато се избистри, за да можем поне да я използваме за домакински нужди. Така се начисляват десетки кубици”, заяви Любомир Павлов, жител на Брестовица.

  Пловдивско село излиза на протест заради негодна за пиене вода

  В училището и детската градина на селото учат около 200 деца. За техните нужди на ден са необходими около 100 литра вода, които общината кризисно доставя за своя сметка.

  Според ВиК дружеството причината манганът да се просмуква в питейната вода на Брестовица е изграден частен ВЕЦ в съседното село.

  Кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов твърди, че обявил бедственото положение, след като повече от 3 месеца не получил експертния доклад кой замърсява водата на селото.

  „Животът и здравето на хората е най-важно. Според предварителни изчисления парите, които трябват, за да бъде подменена 27-километровата водопреносна мрежа, възлизат на 16 млн. лв.”, поясни Михайлов.

  „Молбата и апелът ми е към всички да не превръщаме проблема на хората в залог на политически игри”, коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

  Очаква се в началото на април да започне прекарването на новата водопреносна мрежа.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.