Продължете към съдържанието

Бустер доза за Ковид 19

Форуми Други бедствени ситуации Бустер доза за Ковид 19

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • #2949

  От Pfizer-BioNTech обявиха, че официално са поискали от регулаторния орган по лекарствата в САЩ спешно одобрение на втория бустер на ваксината COVID за хора на възраст над 65 години. В изявление за пресата се посочва, че искането им се основава на две израелски проучвания, които показват, че „допълнителният бустер с мРНК повишава имуногенността и намалява честотата на потвърдените инфекции и тежки заболявания“, предава БГНЕС.

  Нивата на заболеваемост в повечето страни значително са намалели спрямо рекордните нива по време на вълната „Омикрон“, въпреки че в много страни се наблюдава плато или покачване на нивата, защото след отмяната на ограниченията и защитата от предишни дози започва да отслабва.

  Първото израелско проучване, цитирано от Pfizer-BioNTech, показва, че „процентът на потвърдените инфекции е 2 пъти по-нисък, а процентът на тежките заболявания – 4 пъти по-нисък сред лицата, получили допълнителна бустерна доза“, в сравнение с тези, които са получили само една.

  Второто проучване – анализ на израелски здравни работници на възраст 18 и повече години – показа, че нивата на антителата при лицата, които са получили втори бустер, са били значително по-високи от тези, които не са го получили.

  „Проучването също така не разкри нови проблеми, свързани с безопасността, при лицата, които са получили допълнителна бустерна доза от ваксината“, заявиха компаниите.

  Тъй като първоначалната схема на ваксината на Pfizer-BioNTech е от две дози, втората бустерна доза би била четвъртата за повечето хора.

  Няколко европейски държави, както и Израел, вече са одобрили втори бустер за по-възрастни и имунокомпрометирани групи от населението.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.