Продължете към съдържанието

Ваксините за COVID-19 у нас

Форуми Други бедствени ситуации Ваксините за COVID-19 у нас

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
 • Автор
  Публикации
 • #2291

  Очаква се да получим близо 5,5 милиона ваксини до края на юни.

  С осигурените количества ваксини трябва да се отворят „зелените коридори” за ваксинация
  България ще получи близо 5,5 милиона ваксини до края на юни. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на извънредно правителството заседание.

  „Третата вълна на коронавируса у нас върви надолу”, каза Борисов.

  През май всяка седмица се очакват по над 270 000 дози ваксини на Pfizer, а през юни – по 410 000 дози седмично. От ваксината на Moderna през идния месец всяка седмица ще се доставят по 36 000 дози, а през последните 2 седмици на юни – по 41 000 дози седмично.

  Разчетите на Министерството на здравеопазването показват, че през второто тримесечие на годината България ще получи 3,5 милиона дози от ваксината на Pfizer, 420 000 дози – на Moderna, 550 000 – на „Янсен“ и около 1 милион на AstraZeneca или общо близо 5,5 милиона дози ваксини.

  Бойко Борисов подчерта, че с така осигурените количества ваксини трябва да се отворят зелените коридори за ваксинация у нас и максимално бързо желаещите да се имунизират.

  „Вчера имаше близо 19 500 ваксинирани, надявам се от днес броят им вече да е по 20 000 на ден, а от следващата седмица – и по 30 000-40 000 души. Осигурени са достатъчно ваксини и през личните лекари, и в центровете за ваксинация“, каза Борисов.

  #2295

  Започва имунизация на работещите в сектор „Туризъм”. Това стана ясно на брифинг на директора на РЗИ-Варна и на областния управител.

  Въпреки че градът е сред най-засегнатите у нас от пандемията, натискът към болниците намалява. Свободните легла в болниците за пациенти с COVID-19 са 171, интензивните свободни легла са 18 интензивни, а детските – 17, обясни областният управител Стоян Пасев. Тенденцията е мерките да бъдат облекчавани.

  Очакват се днес първите за сезона туристи от Израел. Няма промяна в изискването да представят отрицателен PCR тест за влизане в страната ни.

  От РЗИ очакват да започнат да получават значително повече ваксини.

  „На 26-ти ще получим 6 кутии на Pfizer и отделно 12 кутии за хората, работещи в туризма. Вече сме в комуникация с тях, ще изискваме списъци”, заяви Дочка Михайлова, директор на РЗИ.

  След това се очакват още 13 кутии с ваксини. Във всяка кутия има по 195 флакона.

  Михайлова обясни, че скоро личните лекари ще могат да правят заявки за Pfizer толкова, колкото им е необходимо.

   

  #2299

  „Зелен коридор” за ваксинация в Плевен.

  Това съобщиха от РЗИ.
  В Плевен е осигурен „зелен коридор“ за всички желаещи да се имунизират срещу коронавирус. Това съобщи Регионалната здравна инспекция, цитирана от БТА.

  Кабинетът ще работи на 30 април и на 3 май  в Многопрофилната болница за активно лечение „Свети Панталеймон“, в плевенския жилищен квартал „Дружба“. Гражданите ще имат възможност да се имунизират с избрана от тях ваксина – на Pfizer или AstraZeneka.

  Ваксинационният кабинет на болницата ще работи на посочените дати от 09.00 до 16.00 часа. Предварително записване не е необходимо. Ще се извършва и реимунизация. Електронно записаните към другите кабинети могат да се насочаткъм определения временен имунизационен пункт, посочват от РЗИ – Плевен.

  #2328

  Над милион са вече поставените дози ваксини у нас.

  Отново повече излекувани от новозаразени с COVID-19 за ден
  657 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са над 11 000 теста. Това са близо 6% от изследваните.

  526 души остават за лечение в интензивно отделение. Оздравелите са над 3500. Починалите за последните 24 часа са 46. Направени са над 36 000 дози от ваксините срещу COVID-19.

  Така общият брой поставени дози у нас вече мина един милион.

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.