Продължете към съдържанието

Ваксините срещу Ковид в България

Форуми Други бедствени ситуации Ваксините срещу Ковид в България

Преглеждане на 11 съобщения - от 1 до 11 (от всички 11)
 • Автор
  Публикации
 • #1703

  Още 25 000 дози ваксина COVID-19 от Pfizer и BioNTech пристигнаха в София в понеделник. Те ще бъдат разпределени в пет региона на страната, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

  Първите 10 000 дози са пристигнали в България през декември. Следващата доставката трябва да се направи в средата на януари.

  Масовата ваксинация ще започне, когато има по-голямо количество ваксини – през февруари или март. Ще се започне с възрастните хора, обясни здравният министър.

  „До 6 януари ще получим становището на европейския регулатор за ваксината Moderna. Всичко, което е предписано в българския план за ваксинация, ще се случи “, каза проф. Ангелов.

  #1817

  В страната пристигат първите дози от ваксината на Moderna.

  С това продължава имунизационната кампания.
  Пристигат първите дози на втората одобрена ваксина срещу коронавирус, тази на Moderna.  Доставката се извършва едновременно във всички европейски държави. Очакваното количество у нас е 2 400 дози.  С тях продължава първият етап от имунизационната кампания, в която се ваксинират лекарите.

  Вчера на заседание при премиера от Щаба заявиха, че е възможно около средата на февруари у нас да пристигнат и дози от трета ваксина. Препаратът на AstraZeneca скоро ще получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

  #1839
  Милена Илиева
  Участник

  Започва имунизацията с ваксината на Moderna.

  Първите получени дози ще се използват в София
  Започва имунизацията срещу коронавирус с втората одобрена ваксина  – тази на Moderna. Вчера страната ни получи първата пратка от 2400 дози. Те обаче са предназначени само за Столичната здравна инспекция, тъй като броят им е малък.

  По-голяма пратка се очаква на 25 януари. Тогава ще получим около 4000 дози, които ще бъдат разпределени между останалите РЗИ-та.

  Според предварителния план страната ни ще получи около 500 хиляди дози от ваксината на Moderna. Имунизацията с нея изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

  #1868
  Милена Илиева
  Участник

  В страната пристига третата пратка от ваксината на Pfizer.

  Получаваме по-малко дози от първоначално обявените
  Днес в страната пристига третата пратка ваксини на Pfizer. Тя обаче ще съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените.

  Заради промени в производствения процес, България ще получи 18 720 дози вместо 35 000. От логистичния център на летище София ваксините ще се разпределят до РЗИ-тата в страната.

  Днес ще започне и реимунизацията с препарата на Pfizer. Втора доза от ваксината ще бъде поставена на първите имунизирани срещу коронавируса. Сред тях са здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

  #1894
  Милена Илиева
  Участник

  Нова доставка на ваксини в страната.

  Новата доза е от препарата на Pfizer
  Над 14 хиляди ваксини пристигат у нас. Новата доза е от препарата на Pfizer. Те ще бъдат доставени в София, а от там се разпределят към  всички точки на страната.

  Последните доставки от ваксината на Pfizer пристигнаха в по-малко количество от заявеното. Причина – реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

  #1930

  Започва втората фаза на ваксинирането срещу COVID-19 у нас.

  В страната са имунизирани общо 29 122 души
  Започва втора фаза на имунизирането в България. От днес ваксините срещу коронавирус ще се поставят и в домове за възрастни хора.

  Имунизациите стартират както за старите хора, така и за и персонала в социалните домове. Те ще бъдат извършени от мобилни екипи на регионалните здравни инспекции.

  Ваксинирани в страната срещу COVID-19 са вече 29 122 души.

  #1951
  Милена Илиева
  Участник

  Правят електронен регистър на желаещите да се ваксинират.

  Трябва да е готов до края на февруари, заяви здравният министър
  Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

  Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират.

  „Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни проф. Ангелов, цитиран от правителствената пресслужба. Здравният министър добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

  „Най-разумно действаме с ваксинацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов и напомни, че докато в други страни има въведен вечерен час и не достигат легла в болниците, в България на практика има абсолютно свободно движение на хората.

  Премиерът Борисов категорично опроверга твърденията на президента Румен Радев, че правителството насажда паника. „Считам, че това, което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите“, категоричен беше премиерът. „Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите –  за да намалим натиска върху болниците“, посочи премиерът. Борисов акцентира, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза. „В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско. В момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, заяви Борисов.

  Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че с оглед на финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от в 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруари. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. „Това е разумното решение, тъй като ситуацията е още рискова“, отбеляза министър Вълчев.

  В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов информира премиера, че България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Министърът посочи,  че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%. „Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС“, заяви още икономическият министър. Лъчезар Борисов подчерта, че министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомни, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

  По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов в рамките на работното съвещание. Министър Сачева изтъкна, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата. „Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени“, категорична бе министър Сачева. Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември м.г., затова след като го стори, ще може да получи финансовата помощ. Министър Сачева отбеляза още, че безработицата през декември м.г. беше 6,7%, а за януари т.г. е 7%. Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

  Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в ЕС по отношение на здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост. Тревожна обаче остава ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва за получената днес нова доставка ваксини. Следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.

  #1953

  Нова пратка с ваксини пристигна в страната.

  Тя е от препарата на Pfizer/BioNTech и съдържа 17 550 дози
  17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България тази сутрин. Препаратът ще бъде разпределен до всички точки на страната. Това е поредна пратка за страната ни. Последната пристигна миналата седмица и съдържаше 14 000 дози. С нея бяха компенсирани пропуснатите количества две седмици по-рано заради промени в производствения процес на компанията.

  „Вече ще има доставки всяка седмица. През следващата се очаква подобно количество от 17 550 дози. От третата седмица на февруари – 23 000, след което по 26 000 дози”, обяви на брифинг изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

  Той посочи, че през настоящия месец се очакват 83 000 дози, а през март 104 000.

  Относно ваксината на Moderna Кирилов каза, че в събота е получена информация, че следващата доставка ще бъде намалена с 2 000 дози. Вместо 8 000 ще бъдат доставени 6 000, като броят се очаква да бъде компенсиран.

  #1954
  Милена Илиева
  Участник

  130 нови случая на COVID-19 в страната.

  Излекуваните за изминалото денонощие са над 1 000
  130 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Те са установени след направени 1 962 теста, сочат данните в Единния информационен портал.

  За изминалите 24 часа починалите с коронавирус са 17, с което общо фаталните случаи в страната стават 9 045. Отчетените като излекувани за изминалия ден са 1 449, като общият им брой достигна 187 052.

  В болница остават 2 886 пациенти, 264 от тях – в интензивно отделение.

  За последните 24 часа ваксинирани срещу коронавируса са 105 души. Общо имунизираните в страната са 41 125. Още 17 550 дози от ваксината на Pfizer пристигнаха у нас в понеделник. Препаратът ще бъде доставен до всички точки на страната.

  #1990

  Отложиха доставката на новата пратка с ваксината на Pfizer.

  Трябваше да получим 17 550 дози от препарата
  Поради лоши метеорологични условия пратката от 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19, която днес трябваше да пристигне у нас, беше отложена. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

  От куриерската компания съобщават, че заради лошото време в Германия към момента не е ясно кога ще може да излети самолетът. Той се очакваше да пристигне у нас около 7 ч. тази сутрин.

  Тази седмица се очаква и доставка от Moderna, която ще включва 6 000 дози.

  От вчера е в ход и третата фаза на ваксинационния план. Тя обхваща служителите от ключови за държавата сектори.

  #2106
  Silviq Koleva
  Участник

  НОВА ПРАТКА ВАКСИНИ: Очакваме 20 060 дози от препарата на Pfizer.

  По този начин ще се осигури втората доза
  Нова пратка ваксини пристига у нас. На летище София се очакват 20 060 дози от препарата на Pfizer. По този начин ще се осигури втората доза на тези, които вече са минали първата ваксинация.

  Останалите количества ще се разпределят към личните лекари, където има записани за имунизация. Голяма част от болниците в страната продължават ваксинацията и в зелените коридори.

Преглеждане на 11 съобщения - от 1 до 11 (от всички 11)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.