Продължете към съдържанието

Огромно свлачище в Искърското дефиле.

Форуми Други бедствени ситуации Огромно свлачище в Искърското дефиле.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • #1938
  Милена Илиева
  Участник

  Осигурен е обходен маршрут
  Свлачище затвори пътя през Искърското дефиле. Огромно количество скална маса, с височина над 5 метра, е паднало в района на Елисейна. Пътят е блокиран. Няма данни за пострадали при инцидента. Осигурен е обходен маршрут от Своге през Гара Лакатник до Враца.

  Срутището създава проблеми в района от години. То беше укрепвано няколко пъти, правени са геодезически проучвания, както и обрушвания. Поставените метални огради успяха да прекратят свличането за дълго време.

  При снощния инцидент обаче количеството скална маса е било голямо. Срутили са се около 2 000 кубика скален масив. Причината са силно изветрели ерозирали скали в комбинация с преовлажнена почва и попили води.

  Предстои пълно обследване на Искърското дефиле. „Направена е организация по отстраняване на скалната маса от пътя. Координирани са действията на всички институции”, обясни зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски.

  Разчистването на пътя започна около 8 ч. сутринта. Полицейските екипи спират водачите още при Ребърково.

  Според експерти има и опасност за близката жп линия.

  #1949
  Пламен Петров
  Участник

  Продължава разчистването на срутилата се скална маса върху пътя в Искърското дефиле, край Елисейна. Амбицията е до сряда пътят да е освободен. Скатът, обаче трябва да бъде обезопасен и укрепен.

  Участъкът ще бъде обрушван, не само в зоната на свлачището. Днес трябва след огледа на алпинистите да се види – какво количество от материала ще бъде свалено. Едва след това ще бъде изготвен проект за трайно укрепване.

  „В момента обрушването в зоната на срутището е в изключително напреднал етап. Работим изключително мобилизирано с цел да можем да пуснем движението“, обясни инж. Даниел Иваничков – директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“, АПИ.

  #2139
  Silviq Koleva
  Участник

  Свлачище спря движението през Искърското дефиле.

  Трафикът се пренасочва по обходен маршрут.
  Спряха изцяло движението през Искърското дефиле при Лакатник. Причината паднала скална маса на пътното платно. Трафикът се регулира от „Пътна полиция”, осигурен е обходен маршрут.

  Причината за активизиралото се свлачище е преовлажняване. В района вали вече трето денонощие.

  На много места по пътя в Искърското дефиле има нападали камъни по пътното платно. По пътя от Елисейна към Гара Лакатник са се активизирали две малки свлачища.

  Движението на тежкотоварните автомибили над 12 т се пренасочва по обходния маршрут: Враца – Мездра – Ботевград – София и обратно, а тези до 12 т преминават по пътя Лакатник – Мездра и обратно.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.