Продължете към съдържанието

Пролетни бури с риск от градушки

Форуми Наводнения Пролетни бури с риск от градушки

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Автор
  Публикации
 • #2242

  Предстоят дни с валежи и гръмотевици
  Над Балканите преминава студен атмосферен фронт – предстоят два дни с валежи. Във вторник още преди обяд от запад ще завали дъжд. С напредването на деня, следобед валежите ще се засилват в централните райони с по-значителни количества в Дунавската равнина. С придвижването си на изток валежите ще са с гръмотевична активност и риск от дребни градушки. Температурите ще се движат в интервала 17-22 градуса, около Черноморието 13-19 градуса, в планините – между 5 и 11 градуса.

  През нощта и в сряда валежите ще продължат. Вятърът ще се усилва, а температурите ще се понижават. В сряда ще вали по-интензивно в източните и в южните райони. Отново ще има условия за образуване на купесто-дъждовна облачност с гръмотевични бури, моментни силни пориви на вятъра и градушки.

  В четвъртък ще превалява на изолирани места в Южна България. Ще остане ветровито със студени пориви, по-силни в Дунавската равнина. Сухо време се очертава и в петък, а от събота следобед започва нова серия валежи с тенденция в началото на следващата седмица да са особено интензивни покрай развитието на обширен средиземноморски циклон. В следващите дни дневните температури няма да падат рязко, а ще се колебаят между 10 и 15 градуса.

   

  #2381

  Порои и бури в Източна България.

  Обявен е оранжев код за опасно време.

  В сряда отново времето ще е по-динамично в източната половина на страната. Там преваляванията ще са почти през целия ден, следобед – с гръмотевици. На запад денят ще започне с повече слънце, облачността ще е по-значителна в планините. Там ще има и следобедни превалявания. Вятърът в областите на изток ще е със силни пориви. Температурите в топлата част на деня ще са в широки граници – от 20-21 на изток до 28-29 – в западните райони.

  За деня е в сила оранжев код за опасно време в областите по крайбрежието, с очаквани валежни количества до 40-50 литра на квадратен метър.

  В планините днес се очакват значителни валежи в източните масиви на Стара планина, в Странджа и Сакар. На запад времето ще е по-спокойно с валежи следобед. Дневните температури ще са от 9 до 16 градуса. Силен вятър се очаква по склоновете на Стара планина и в Родопите.

  По крайбрежието ще бъде облачно с интензивни валежи следобед. Очакват се и гръмотевични бури. Температурата и на въздуха, и на морската вода ще бъде между 18-21 градуса.

  До края на седмицата времето ще е динамично, с чести следобедни валежи с гръмотевици. Температурите в топлата част на деня ще са около 25-26 градуса, с леко понижение в събота и тенденция към летни стойности от около и над 30 градуса в началото на астрономическото лято.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.