Продължете към съдържанието

Снежна зима в половин България

Форуми Усложнена зимна обстановка Снежна зима в половин България

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • #1742
  Милена Илиева
  Участник

  Обявен е жълт код за опасно време в 13 области
  В следващите 2-3 дни страната ни попада между две въздушни маси – студен въздух, проникващ от север и топъл на юг. Условен разделител е Стара планина. Валежите в северната половина на страната ще са предимно от сняг, докато на юг ще е повече дъждовно.

  В събота от запад на изток започналите валежи ще намаляват и ще спират. В късния следобед и през нощта ще започнат отново. В Северна България и югозападните планински масиви ще вали сняг, в ниските райони на Южна България валежите ще са от дъжд. Снеговалежите са мокри и тежки – има условия за снегонавявания, за падане на дървета и клони, за щети по електропреносната мрежа. В сила са предупреждения за опасно време, които на север са свързани със снеговалежите, а в крайния югоизток – дъждът за денонощието ще е до 30 литра на квадратен метър. Вятърът в хода на деня ще отслабва. Времето ще е меко – следобедните температури ще са в интервала от нула до 10 градуса.

  В нощта срещу неделя и в неделя ще вали интензивно сняг на север и дъжд на юг. Прогнозите са за значителна снежна покривка в някои райони. Отново комбинацията сняг-вятър ще е причина за преспи и навявания. Не се очаква рязко застудяване.

  В планините през двата почивни дни ще вали обилно. По високите части сняг, а в по-ниските райони на югозапад в неделя ще преобладава дъждът. По склоновете на Рила и Пирин има риск от тежки, мокри и разрушителни лавини. Температурите ще са поносими и няма да падат драстично. За събота следобед  се очакват от минус 2 до плюс 2 градуса.

  В началото на новата седмица валежите от сняг и дъжд ще продължат с кратки прекъсвания. В нощта срещу понеделник в Северна България снеговалежите ще са обилни. Във вторник снегът на много места ще отстъпи на дъжда. Около средата на седмицата времето ще утихне, но ще започне плавно захлаждане. Към края на седмицата температурите ще паднат осезаемо. Задава се и нова снежна вълна.

   

  #1816

  Пътищата от републиканската мрежа в област Велико Търново са обработени.\

  „През изминалата нощ наши екипи дежуриха непрестанно. До момента снеговалежа не е спирал. Температурата е от минус 5 градуса до минус 1. Снегопочистващата техника  не е спирала да обработва настилките. На територията на област Велико Търново цялата републиканска мрежа е обработена”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” инж. Венцислав Ангелов от Областно Пътно управление – Велико Търново.

  По думите му голяма част от шофьорите са крайно неподготвени за преминаване през проходите в страната при зимни условия. Има и нетолерантност спрямо снегопочистващата техника.

  „Очаква се температурите в района на проходите да паднат и да се получи заледяване. Подготвени сме да опесъчаваме пътищата”, категоричен е инж. Венцислав Ангелов от Областно Пътно управление – Велико Търново.

  #1928

  Редица затворени пътища в страната заради снега.

  Ограничено е движението и по „Хемус”
  Редица пътища в страната са затворени заради обилния снеговалеж. Малко след 3 часа тази сутрин беше ограничено движението по магистрала „Хемус” на територията на София-област за камиони над 12 тона. Шофьорите изчакват на място.

  Движението на тирове през Прохода на Републиката е задължително само с вериги. Проходът Троян – Кърнаре е затворен за всички превозни средства.

  Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ само в посока София поради снегопочистване.

  Обилните валежи вчера активизираха и свлачище и наложиха частично затваряне на пътя от Симитли към Банско и Гоце Делчев.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.