Продължете към съдържанието

Три реки в Костинброд преляха

Форуми Наводнения Три реки в Костинброд преляха

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Автор
  Публикации
 • #1779

  Три реки в Костинброд преляха, общината е пред бедствено положение.

  Има опасност от скъсване на стената на местен язовир.

  Костинброд е пред бедствено положение.Това съобщиха от пресцентъра на общината в града. Реките Сливнишка,  Блато и Белица, които минават през Костинброд, са излезли от коритата си.

  Кризисен щаб следи състоянието и нивата на язовирите.

  Язовир Маслово, който е разположен в непосредствена близост до населеното място, също всеки момент може да прелее. Язовирната стена е пред скъсване, алармираха от общината. Има бедстващи хора и наводнени къщи в село Петърч.

  #1815

  Как се възстановяват най-пострадалите от наводнението в Костинбродско.

  Кметът на Петърч обясни, че засегнатите къщи са над 100
  Безсънна нощ в Петърч. Аварийни екипи продължават да отводняват селото, което беше залято от пороите.

  „Нощта беше малко по-спокойна, но оставаме притеснени. Водата спадна с около 30-40 см и се надяваме това да продължи. Нашият двор е наводнен напълно. Очаквахме, че ще влезе и в къщата. Още не сме мислили за щетите”, разказа собственичката на засегнат имот.

  Тя обясни, че и през 2005 г. е имало наводнение, но сегашното било по-сериозно. „Беше нещо страшно, кошмар. Водата навлезе за изключително кратко време”.

  Кметът на Петърч Борислав Борисов поясни, че засегнатите къщи са над 100. Тепърва предстои щетите да бъдат описани.

  „Изтегли ли се р. Блато, нивото на водата ще спадне. Имаме план как да обезопасим и да не се стига до второ наводнение. Теренът около къщите ще бъде повдигнат”, обясни той.

  Борисов благодари на всички доброволци и уточни, че се помага с каквото може.

  #1911
  Милена Илиева
  Участник

  СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА:

  Костинбродското село Петърч беше едно от най-засегнатите
  Костинбродското село Петърч беше едно от най-засегнатите от наводненията населени места. Водата там вече се оттече, но институциите все още описват щетите в домовете на хората.

  В дома на Евелина Славчева водата е била на метри от входа на къщата й. Залети са техника и машини в гаража на семейството. Автомобилът на Евелина също е бил залят. Комисия от общината са констатирали и описали на място щетите.

  „Всички, които са подали заявление за описване на щетите, са около 80-100. Всичко по закон е направено, сега чакаме решението”, заяви кметът на Петърч Борислав Борисов.

  „В момента обработваме документите и ги изпращаме на междуведомствената комисия. Който е подал документи, ще получи обезщетение. Благодарим на правителството за средствата, които ни отпусна, за да изградим диги по реките. Експертите са на терен, надяваме се максимално бързо да изградим диги и да се справим с компрометираните места”, обясни зам.-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.