Продължете към съдържанието

Унищожаването на горите в света

Форуми Други бедствени ситуации Унищожаването на горите в света

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • #2211
  Silviq Koleva
  Участник

  Скоростта, с която се унищожават горите в света, се е увеличила рязко миналата година, като най-малко 42 000 кв. км дървесна покривка е загубена в ключови тропически региони, пише „Гардиън“.

  Според данни от Университета в Мериленд и онлайн платформата за мониторинг Global Forest Watch, загубата е била доста над средната за последните 20 години, като 2020 г. е третата най-лоша година по отношение на унищожаването на гори от 2002 г. насам, когато е започнал сравним мониторинг.

  Загубите са особено тежки във влажни тропически първични гори, като Амазонската джунгла, Конго и Югоизточна Азия. Тези гори са жизненоважни като поглъщатели на въглерод в регулирането на световния климат, както и за техните незаменими екосистеми. Загубите само от този тип гори възлизат на 4,2 млн. хектара, еквивалентни на годишните емисии на въглероден диоксид от повече от 575 млн. автомобила според Световния институт за ресурсите (WRI), който е съставил доклада.

  Въпреки че Амазонската джунгла привлече вниманието, учените също са все по-притеснени за бразилския Пантанал, най-голямата тропическа влажна зона в света. Около една трета е изчислено, че е била засегната от пожари през миналата година с опустошителни последици за биологичното разнообразие. Повечето пожари са били запалени от хора, за да освободят земя за селско стопанство, но регионът е имал и най-тежките суши от повече от 40 години и много пожари продължават да горят извън контрол. Засегнатите от тези безпрецедентни пожари райони ще отнеме десетилетия, за да се възстановят.

  COVID-19 пандемията и затварянията по света не са имали очевидно влияние върху моделите на загуба на гори според Род Тейлър, глобален директор на горската програма в WRI. „Данните не показват системна промяна“, отбелязва той.Разрушаването на климата също влошава загубите на гори, влажните гори изсъхват, причинявайки умиране на дърветата и пожарите горят по-дълго, образувайки се омагьосан кръг.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.