Продължете към съдържанието

Oсми ден пожар бушува на кораб с химикали

Форуми Пожари Oсми ден пожар бушува на кораб с химикали

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Автор
  Публикации
 • #2369
  Silviq Koleva
  Участник

  Нефт и отломки от горящ товарен кораб са покрили западното крайбрежие на Шри Ланка, съобщава Би Би Си.

  Пожарът на контейнеровоза „X-Press Pearl“, плаващ под сингапурски флаг, бушува вече осем дни край бреговете на страната. Корабът превозва 1486 контейнера, включително 25 тона азотна киселина и други химически вещества. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

   

  Ако корабът потъне, стотици тонове нефт могат да изтекат в морето, което ще окаже неблагоприятно въздействие върху морската флора и фауна.

  Най-засегнати са плажовете край Негомбо, които са покрити с отломки. Мястото е популярна туристическа дестинация. Освен това основното препитание на по-голямата част от населението в Негомбо е риболовът. Това означава, че евентуален по-сериозен разлив на нефт би бил двоен удар за града. Засега риболовът е забранен.

  Въпреки че плажовете са покрити с нефт, по-големият проблем в момента са отломките, които се състоят предимно от малки пластмасови пелети. Еколози алармират, че опасността от тези пелети е, че те се носят по водата и в крайна сметка се разпадат в морето, отделяйки голямо количество вредни за морския живот микрочастици.

Преглеждане на 1 съобщение (от всички 1)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.