Продължете към съдържанието

Германия: Потоп, свличания на земни маси, човешки жертви

Драматични сцени в Германия. Циклонът „Бернд“ докара проливни дъждове в много части на страната. Стигна се до наводнения, свличания на земни маси и десетки човешки жертви. На много места положението е катастрофално.

Рекордно силни дъждове предизвикаха наводнения на много места в Германия. Наложи се хора да бъдат спасявани от колите им, евакуирани бяха множество сгради и някои старчески домове. Най-малко 70 души от различни провинции на страната са в неизвестност. В областта Айфел в Северен Рейн-Вестфалия под напора на водните маси се срутиха шест къщи.

Първоначално лошото време се разрази над Източна и Южна Германия, а вчера засегна особено силно западните части на страната и най-вече провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд. Силни дъждове се очакват на някои места и през следващите дни.

Човешки жертви

Свличания на земни маси в Алтена, Северен Рейн-Вестфалия

В провинция Саксония един човек е бил повлечен от придошлите води и все още се издирва. Мъжът се е опитвал да защити двора си от водите на прелялата река в град Йощад. В провинция Баден-Вюртемберг също има жертва. Само в Северен Рейн-Вестфалия и в Райнланд-Пфалц има поне 33-ма загинали. Сред тях и един млад пожарникар, завлечен от придошлите води. На много места ситуацията е опасна за живота на хората.

В окръг Хоф, провинция Бавария, вчера беше обявено катастрофално положение, а многобройните обаждания на тел. 112 временно са го изкарали извън строя, съобщиха от Червения кръст.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е особено силно засегната от наводненията, се наложи хора да бъдат евакуирани от домовете им в град Хаген, както и в Аахен. Един старчески дом, който е бил силно засегнат от придошлите води, също е бил евакуиран, а множество семейства в Хаген са били помолени да не водят децата си в детските градини и в летните лагери.

Множество шофьори, блокирани от водните маси в колите им, са били спасявани в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Близо 100 души, живеещи в социален дом са били изведени от сградата в Еркрат край Дюселдорф, а в Алтена е имало множество малки свличания на земни маси. Огромното наводнение на практика отряза това населено място от външния свят. Достъпът до него все още е ограничен. А пожарната в Дюселдорф наброи около 300 свои акции само за няколко часа.

Повишени нива на реките

Коли, блокирани от водните маси, в Еркрат

Повишеното равнище на реките Рейн и Мозел предизвика ограничаване на корабоплаването в отделни техни участъци и накара пожарната в Кобленц да издигне специалните защитни диги срещу наводнения. Германската метеорологична служба предупреди, че поройните дъждове ще продължат чак до четвъртък. Очакват се извънредни количества дъжд, достигащи на места до 200 литра на квадратен метър.

Екстремни природни явления, като сегашното, е имало и друг път. Учените обаче са на мнение, че с оглед на климатичните промени, настъпващи в резултат на човешката дейност, тези катаклизми в бъдеще ще зачестяват и ще стават все по-интензивни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *