Продължете към съдържанието

МЕТЕОПРОГНОЗА

за 10.06.2022 г.

НИМХ-МОСВ:

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Интензивни ще са явления в Западна и Южна България и Централния Предбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигнат до 50-60 mm, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 mm. В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 15-25 mm, а най-слаби ще са валежите на места в североизточните райони и по Черноморието до 10 mm. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между 20° и 25°, в София около 19°.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър: в ниските части от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 9°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 10.06.2022 г.:

За 10.06.2022 г. от НИМХ-МОСВ и МЦ на ВВС е обявен червен код за дъжд над област Смолян. Над западната и централната част от страната е обявен оранжев и жълт код за валежи от дъжд.

Карта на прогнозните количества за 24-часов валеж за 10.06.2022 г.:

Карта с индекс за пожароопасност за 10.06.2022 г.:

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 10.06.2022 г.:

Явления: повсеместни валежи от дъжд, временно придружени с гръмотевици, по-интензивни през втората половина от денонощието.

Kоличество на валежа: 1-10л/кв. м, в Западна и Централна България 10-30л/кв.м, в зоните с жълт цвят 30-50л/кв.м, а на места в планинските райони на Западна и Северозападна България до 50-70л/кв.м (зоните в оранжев цвят).

Вятър: предимно от югоизток-изток-североизток, 3-6м/с, с временни пориви до 8-13м/с.

Минимални температури: между 13 и 18 градуса.

Максимални температури: между 19 и 24 градус.

Очаква се продължителна валежна обстановка за периода 10-13 юни, през който средните количества валеж ще са между 50 и 100 л/кв.м, а в западните, южните планински райони и Предбалкана количествата валеж ще са между 100 и 150 л/кв. м. Най-интензивни ще са валежите през нощта на 10 срещу 11 юни.

ХИДРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дунавски басейн: Днес (09.06) в резултат на валежи се очакват повишения на речните нива в планинските части от водосборите на р. Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. В периода 10-12.06 в резултат на валежи се очакват значителни повишения на речните нива в целия басейн, възможни са и локални разливи.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: В следобедните и вечерни часове на 10.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Огоста (във водосбора на р. Дългоделска Огоста), в горната и средната част от водосбора на р. Искър (по основната река и във водосборите на реките Малък Искър, Бебреш, Суха, Батулийска, Елешница, Лесновска, Макоцевска, Владайска, Перловска, Слатинска, Витошка Бистрица, Егуля, Планщица, Палакария, Шипочница, Мусаленска Бистрица, Черни Искър, Леви Искър, Лакатица и Бели Искър), в горната част от водосбора на р. Вит (по основната река и във водосборите на реките Лесидренска, Черна река и Черни Вит), в горната част от водосбора на р. Осъм (във водосборите на реките Черни Осъм, Крайовица и Бели Осъм ), в горната част от водосбора на р. Янтра (във водосбора на р. Видима); През нощта срещу 11.06.2022 г. и сутринта на 11.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Лом (по основното течение), в горната и средната част от водосбора на р. Огоста ( по основната река и във водосборите на реките Превалска, Ботуня, Въртешница, Черна, Бяла, Дългоделска, Лопушанска, Бързия, Берковска, Врещица, Златица и Мартиновска), в горната и средната част от водосбора на р. Искър ( по основната река и във водосборите на реките Малък Искър, Бебреш, Суха, Батулийска, Елешница, Блато, Сливнишка, Костинбродска, Лесновска, Макоцевска, Банкенска, Владайска, Перловска, Слатинска, Суходолска, Витошка Бистрица, Егуля, Планщица, Палакария, Шипочница, Мусаленска Бистрица и  Лакатица), в горната част от водосбора на р. Вит (по основната река и във водосборите на реките Черни Вит и Лесидренска).

Моделът за водосбора на р. Огоста прогнозира: Прогнозираните водни количества на 10, 11 и 12.06.2022 г. ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес (09.06) речните нива във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. През следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива във водосбора, като се очаква на 11.06 водните количества в горната част от водосбора (на р. Дългоделска Огоста при с. Говежда и на р. Огоста при с. Гаврил Геново) да преминат жълтия праг на внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 10, 11 и 12.06.2022 г. ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес (09.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива във водосбора. Водното количество на р. Искър при гр. Нови Искър ще премине жълтия праг за внимание на 11.06.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества на 10, 11 и 12.06.2022 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (09.06) речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. През следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества във водосбора на р. Черни Лом на 10, 11, 12, 13 и 14.06.2022 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес (09.06) и през следващите 4-5 дни речните нива ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес (09.06) в резултат на валежи ще има краткотрайни повишения във водосборите южно от гр. Бургас. През следващите три дни в резултат на валежи ще има значителни повишения на речните нива в целия басейн. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Айтоска прогнозира: Прогнозираните водни количества на 10, 11 и 12.06.2022 г. ще бъдат под средномногогодишните стойности. Днес (09.06) и през следващите три дни речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Факийска прогнозира: Прогнозираните водни количества във водосбора на р. Факийска на 10, 11, 12, 13 и 14.06.2022 г. ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес (09.06) и утре нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи в периода 11-12.06 ще има повишения на речните нива в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Източнобеломорски басейн: Днес (09.06) и през следващите три дни в резултат на валежи се очакват значителни повишения на речните нива в целия басейн, възможни са и локални разливи.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: На 10.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Тунджа (във водосборите на реките Тъжа и Турийска ), в горната и средната част от водосбора на р. Марица, в горната част от водосбора на р. Арда (по основната река); През нощта срещу 11.06.2022 г. в средната част от водосбора на р. Марица (по основната река и във водосборите на реките Тополница, Буновщица, Мирковска, Смолска, Мътивир, Луда Яна, Солудервентска, Очушница, Гуцалска, Ибър, Стара/Костенецка, Чаирска, Крива и Яденица); В обедните и следобедните часове на 11.06.2022 г. в средната част от водосбора на р. Марица (във водосбора на р. Стряма).

Западнобеломорски басейн: Днес (09.06) и през следващите три дни в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в целия басейн, като по-значителни ще са повишенията днес (09.06) и утре в долните части от водосборите на р. Места и р. Струма, а на 11 и 12.06 в рилските и пиринските притоци на р. Места и р. Струма, възможни са и локални разливи.

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения както следва: На 10.06.2022 г. във водосбора на р. Струма (по основната река и във водосборите на реките Арката, Тополница, Глогошка, Новоселска, Гращица, Градевска, Влахинска, Санданска Бистрица, Мелнишка и Дяволска ), във водосбора на р. Пиринска Бистрица, във водосбора на р. Места, в долната част от водосбора на р. Доспат (по основната река и във водосборите на реките Жижовска и Осиковска); През нощта срещу 11.06 и сутринта на 11.06.2022 г. в горната част от водосбора на р. Места (във водосборите на реките Бяла, Бъндерица, Демяница и Исток),във водосбора на р. Струма (по основната река и във водосборите на реките Конска, Брезнишка, Мещичка, Треклянска, Явор, Светля, Арката, Драговищица, Ломничка, Тополница, Соволянска Бистрица, Глогошка, Новоселска, Берсинска, Гращица, Елешница, Църна, Хърсовска, Градевска, Сушичка, Влахинска, Санданска Бистрица и Дяволска).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *